Funji com Jinginga (Angola) |
Vi skiljer på vardagsmat och helgdags mat, förmiddag och middag och våra matvanor är nog ganska så stelbenta. För oss svenskar passar det Nordvietnamesiska fest-köket som handsken på handen. Inget konstigt mycket grönt och smaker med fläsk och biff.
När det gäller kryddor har jag personligen svårt med koriander förutom i curry. Det är nog inte något annat än personliga upplevelser från barndomen som ligger bakom Så hade jag även svårt med rullströmming efter en fruktansvärd upplevelse i småskolans matsal.
Det är märkligt hur upplevelser i barndomen präglar hela ens liv ända ut i smaklökarna.
Det som vi serverar i vår Restaurang är kanske kan sägas vara lätt influerat av det Svenska köket kanske mest på grund av utbudet av råvaror.
Jag vill tro att det är till det bättre men som sagt ovan är smaken ett märkligt redskap ofta influerat av människors egna upplevelser och uppväxt.
Sedan är det ju förståss den eviga debatten om köttätare mot vegetarianer. Jag har egentligen ingen definitiv åsikt om detta då jag anser mig själv vara allätare.
Vi serverar en utsökt vegetarisk vårrulle med risnudlar och grönsallad. Och vi serverar även en mör bamse oxfilé med pommes frites och sallad. Jag tror att vi kan komma överens med de flesta vi kan även greja till LCHF eller GI korrekta rätter om vi får lite försprång.
Det är så många som är allergiska i dag och jag lider med dem men säg till i god tid i förväg så ska lokalerna var utvädrade och den typen av varor används då inte just den dagen. Det gäller endast vid förbokning.
Bánh trứng |
Kakan innehåller innerst fläsklägg sedan grön-bönpasta och så ett lager klibbris Detta packas i stora blad binds ihop med bambusträngar och kokas i många timmar. Den färdiga kakan är ca 15 x 15 cm och 5 cm tjock. Den har hög hållbarhet och jag gissar att den sändes ut till soldaterna för extra näring inför tetoffensiverna. Idag är den ett måste till Tet i alla Vietnamesiska familjer. Jag gissar att traditionen är betydligt äldre än kriget med USA.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar